1. Kennisbank
  2. Hypotheken
  3. Koppelingen hypotheken
  4. Hypotheekdata opvragen bij Aegon en Florius (via IA en IX)

Hypotheekdata opvragen bij Aegon en Florius (via IA en IX)

Het is mogelijk om naar Aegon en Florius informatie-aanvraag-berichten (IA) te sturen. De geldverstrekker stuurt dan hypotheekinformatie terug (via IX). Zo actualiseer je hypotheekgegevens, zoals de restschuld, van je klanten in Elements.

Hierdoor wordt de actuele hypotheekdata geleverd, zonder dat er apart moet worden ingelogd. Zo houden adviseurs hun portefeuille actueel en kunnen ze klanten proactief ondersteunen. Daarnaast is er een kleinere kans op fouten, doordat er minder gegevens handmatig overgetypt worden.

Let op! Op dit moment zijn Aegon en Florius de enige maatschappijen die IA/IX berichten ondersteunen. Zodra andere maatschappijen deze functionaliteit bieden, kunnen we Elements hierop uitbreiden.

Informatie aanvragen

Wanneer Aegon of Florius de geldverstrekker van een hypotheek is en de juiste rechten staan aan, komt er een knop beschikbaar in de hypotheekkaart om een informatie-aanvraag-bericht te versturen.

Via dit IA bericht stuur je het offertenummer, naam en geboortedatum van de eerste aanvrager en het onderpand van de hypotheek naar Aegon of Florius.

Hypotheekgegevens ontvangen

Aegon of Florius stuurt vervolgens de actuele hypotheekgegevens (IX bericht) terug, zoals de actuele restschuld. Dit bericht komt binnen in Elements in de HDN inbox en wordt automatisch verwerkt als Elements de match kan maken.

De match wordt gemaakt aan de hand van het hypotheeknummer per leningdeel. Wanneer het veld hypotheeknummer rechts in de productkaart leeg is dan kan Elements de match niet automatisch maken.

Je zal dan het bericht zelf handmatig moeten aanvullen. In de HDN inbox staat er een oranje mapje voor het bericht.

Wanneer je het bericht hebt geopend staat er een informatie-icoon bij de gegevens die aangevuld moeten worden. Hier kan je zien wat het betreffende hypotheeknummer is.

Gegevens die worden aangeleverd

Onderstaande gegevens kunnen worden aangeleverd door de maatschapijen.

HypotheekHypotheekdelen
– Risicoklasse
– Oorspronkelijke hoofdsom
– Hoofdsom
– Rentevastperiode
– Rentevastperiode einddatum
– Rentetype
– Rentepercentage
– Maandelijks bedrag
– Einddatum
– Looptijd
– Oorspronkelijk deelhoofdsom
– Deelhoofdsom

Bijgewerkte hypotheek

Zodra het bericht is verwerkt, is de hypotheek in het klantdossier weer up-to-date.

Laatste update: 17 juli 2023

Was deze informatie nuttig?

top