1. Kennisbank
 2. Boekhouding
 3. Boekingen
 4. Invoeren van een boeking in Elements

Invoeren van een boeking in Elements

Indien je gebruik maakt van de boekhouding in Elements zal je boekingen willen verwerken. Zo is het mogelijk om een nieuwe boeking in te voeren.

Er zijn verschillende dagboeken waar je een boeking in kunt maken: Kasboek, Bankboek, Rekening courant, Verkoop, Inkoop en algemeen, bijvoorbeeld een memoriaal.

Onder de kopjes ‘Datum’, ‘Datum afschrift’ en ‘Periode’ zullen automatisch de datum/periode van de huidige dag verschijnen. Dit is aan te passen aan de gewenste dag. Let daarbij op dat je een datum invult die niet in een afgesloten boekperiode valt.

Het boekstuknummer wordt automatisch door Elements gevuld. Om dubbele boekingen te voorkomen, wordt het boekstuknummer pas toegekend zodra je een nieuwe boeking opslaat. Via de knoppen ‘Vorig boekstuk’ en ‘Volgend boekstuk’ kan je bladeren tussen boekstukken. Je krijgt dan eerst een vraag of je zeker weet dat je de pagina wilt sluiten, zo ja dan klik je op ‘ok’.

Het beginsaldo wordt automatisch weergegeven. Het eindsaldo van het bankboek dien je zelf in te geven ter controle van het boekstuk.

De status “voorlopig” geeft aan dat het boekstuk nog gewijzigd kan worden. Indien je op het pijltje achter de status klikt, krijg je eerst een vraag of je door wilt gaan. Zo ja, dan wordt de boeking definitief en kan de boeking niet meer gewijzigd worden (wijzigingen kunnen niet meer opgeslagen worden). Ook kan het boekstuk niet meer terug op de status voorlopig gezet worden, mits het een boekstuk in het verkoopboek betreft.

Boekstukregels

Ter aanvulling: je kunt de boeking opslaan met F12 of eventueel een regel verwijderen door middel van F2.

Na het opslaan van het boekstuk door middel van het groene vinkje kan deze ook weer bewerkt worden zolang hij niet definitief is gemaakt. Daarvoor ga je bovenaan naar het 2e tabblad “Boekingen”. Je selecteert hier het gewenste dagboek en vervolgens het gewenste boekstuk dat je wilt bewerken. Vergeet niet om na het bewerken weer op te slaan.

Openstaande posten in één keer selecteren

In het veld bedrag bij het invoeren van een bankboeking kun je middels F6 de openstaande posten ophalen. Klikken op zoeken geeft een lijst met openstaande posten. Je kunt deze los selecteren maar ook in één keer afboeken door de actie ‘Gehele batch selecteren’ te gebruiken.

Daarnaast kan je filteren op het openstaande bedrag. Deze filter geldt op het originele openstaande bedrag. Ook kan je filteren op relatie.

Deze knop is voor alle subadministraties beschikbaar:

 • Debiteuren
 • Crediteuren
 • Tussenrekening maatschappij
 • RC maatschappij
 • RC deelnemer
 • Onbekende betalingen
 • Vraagposten
 • Onbekende betalingen
Laatste update: 28 september 2022

Was deze informatie nuttig?

top