1. Kennisbank
  2. Boekhouding
  3. Boekingen
  4. Invoeren en bewerken van een boeking

Invoeren en bewerken van een boeking

Indien je gebruik maakt van de boekhouding in Elements zal je boekingen willen verwerken. Zo is het mogelijk om een nieuwe boeking in te voeren en bestaande boekingen te bewerken.

Invoeren boeking

Om een boeking in te voeren ga je naar Financieel – Boekingen – Boeking invoeren. Er zijn verschillende dagboeken waar je een boeking in kunt maken: Kasboek, Bankboek, Rekening courant, Verkoop, Inkoop en Memoriaal. Je klikt het betreffende dagboek aan waarin je een boeking wilt maken.

Velden invullen

Onder de kopjes ‘Datum’, ‘Datum afschrift’ en ‘Periode’ zullen automatisch de datum/periode van de huidige dag verschijnen. Dit is aan te passen aan de gewenste dag. Let daarbij op dat je een datum invult die niet in een afgesloten boekperiode valt.

Het beginsaldo wordt automatisch weergegeven. Het eindsaldo van het bankboek dien je zelf in te geven ter controle van het boekstuk.

Het boekstuknummer heeft eerst de status ‘Nieuw’ en wordt automatisch door Elements gevuld. Om dubbele boekingen te voorkomen, wordt het boekstuknummer pas toegekend zodra je een nieuwe boeking opslaat.

Je vult de overig velden in door erin te typen en indien van toepassing het gewenste resultaat uit het dropdownmenu te selecteren (met pijltjestoets en enter). Let op: indien de grootboekrekening een subadministratie betreft dan moet het veld Relatie ook gevuld worden. Als deze leeg blijft en je slaat het boekstuk op dan wordt de wijziging niet onthouden.

Openstaande posten ophalen

In het veld Bedrag bij het invoeren van een bankboeking kun je middels F6 de openstaande posten ophalen. Klikken op zoeken geeft een lijst met openstaande posten. Je kunt deze los selecteren maar ook in één keer afboeken door de actie ‘Gehele batch selecteren’ te gebruiken.

Daarnaast kan je filteren op het openstaande bedrag. Deze filter geldt op het originele openstaande bedrag. Ook kan je filteren op relatie.

Deze knop is voor alle subadministraties beschikbaar:

• Debiteuren
  • Crediteuren
  • Tussenrekening maatschappij
  • RC maatschappij
  • RC deelnemer
  • Onbekende betalingen
  • Vraagposten
  • Onbekende betalingen

Boekstuk opslaan

Wanneer je alles correct heb ingevuld sla je het boekstuk op. Het opslaan doe je door middel van het vinkje. Via de knoppen ‘Vorig boekstuk van boekjaar’ en ‘Volgend boekstuk van boekjaar’ kan je bladeren tussen boekstukken. Dit zijn de boekstukken uit hetzelfde boekjaar waarin deze boeking zich bevindt. Je krijgt dan eerst een vraag of je zeker weet dat je de pagina wilt sluiten, zo ja dan klik je op ‘ok’.

De status “voorlopig” geeft aan dat het boekstuk nog gewijzigd kan worden. Indien je op het pijltje achter de status klikt, krijg je eerst een vraag of je door wilt gaan. Zo ja, dan wordt de boeking definitief en kan de boeking niet meer gewijzigd worden (wijzigingen kunnen niet meer opgeslagen worden). Ook kan het boekstuk niet meer terug op de status voorlopig gezet worden, mits het een boekstuk in het verkoopboek betreft.

Ter aanvulling: je kunt de boeking opslaan met F12 of eventueel een regel verwijderen door middel van F2

Boeking bewerken

Na het opslaan van het boekstuk door middel van het groene vinkje kan deze ook weer bewerkt worden zolang hij niet definitief is gemaakt. Om een boekstuk te bewerken ga je naar Financieel – Boekingen – Boekingen invoeren – het 2e tabblad Boekingen. Je selecteert hier het gewenste dagboek en vervolgens het gewenste boekstuk dat je wilt bewerken. Vergeet niet om na het bewerken weer op te slaan.

Laatste update: 12 december 2023