1. Kennisbank
  2. Dossier
  3. Mogelijkheden dossier
  4. Klanten verifiëren en controleren volgens Wwft

Klanten verifiëren en controleren volgens Wwft

Voor levensverzekeringen ben je volgens de WWFT verplicht om klanten te identificeren en te verifiëren. Deze check, inclusief PEP- en sanctiecheck, risicoclassificatie en aard en doel relatie, leg je vast in Elements.

Voor levensverzekeringen zie je dan altijd welke persoon van jouw kantoor heeft verklaard dat de identiteit van de aanvrager(s) is vastgesteld en geverifieerd conform de Wwft.

De kredietcheck (ja/nee) wordt ook automatisch ingevuld of bijgewerkt, zodra de verzekeraar deze via een levensverzekering update (LX bericht via HDN) naar jouw advieskantoor stuurt. Lees hier hoe je HDN berichten verwerkt.

Handmatig invullen onder persoon

Zoek het betreffende dossier/klant op waarvoor je de gegevens wilt vastleggen. Ga in het dossier naar het tabblad Partijen en Objecten en klik hier op de naam van de klant. Vervolgens zie je aan de rechterkant een blok ‘Klantonderzoek’. Klik hier op het plusicoon rechtsboven om de identificatie, PEP- en sanctiecheck, aard en doel relatie of verklaring inbreng eigen vermogen toe te voegen.

Bij het veld Soort kies je welke check je wilt toevoegen. Ook geef je het resultaat aan.

De aard en doel van de relatie kan op 2 manieren gevuld worden, namelijk:

1. In het dossier is een dienst aanwezig, waarbij de bronvermelding is gevuld (deze moet ongelijk zijn aan onbekend) en een rechterdeel is aangemaakt. Dan wordt deze automatisch gevuld.
  2. In de pop-up het vrije tekstveld vullen. Is deze gevuld dan krijgt de controle een groene vink. Is deze leeg dan komt er een rood kruis te staan.

In de klantonderzoektabel komt de datum, soort, status en resultaat te staan.

Klantonderzoek overzicht

Op de startpagina van het dossier staat ook een tabel Klantonderzoek. In dit overzicht kan je zien welke checks er voor de eerste persoon en partner zijn gedaan. Als niet alle checks zijn gedaan en/of geen goed resultaat hebben dan komt daar een rood kruis te staan. Achter iedere check staat het resultaat (een groene vink of een rood kruis). Daarnaast zijn alle checks uitgeklapt:

Wanneer alle checks zijn uitgevoerd en het resultaat is goed dan is er een groene vink zichtbaar en de checks zijn niet uitgeklapt:

In deze tabel kan je geen aanpassingen doen, behalve het aanpassen van de risicoclassificatie. Indien je checks wilt wijzigen kan je in deze tabel op de naam van de persoon klikken. Je komt dan uit bij het klantonderzoektabel onder de persoon.

Koppeling zkr.

Het is mogelijk om de identificatie en PEP- en sanctiecheck via zkr. te laten verlopen. Hier vind je er meer informatie over.

Laatste update: 14 december 2022