PortefeuilleSignalen gebruiken

De PortefeuilleSignalen software van De Nationale Hypotheekbond signaleert kansen in je portefeuille. Deze signalen ontvang je in Elements, wanneer deze software is gekoppeld aan Elements. Elements synchroniseert met deze koppeling automatisch iedere nacht de dossiers naar Hypotheekbond en haalt vervolgens de signalen binnen die Hypotheekbond afgeeft.

Overzicht van signalen

Een overzicht van deze signalen vind je onder ‘Producten – Hypotheekbond’:

hypotheekbond

Het overzicht van hypotheken in je portefeuille die kunnen worden overgesloten, ziet er dan bijvoorbeeld zo uit:

Dossiers uitsluiten

Het is mogelijk om dossiers met een bepaalde status uit te sluiten, dit kun je zelf instellen door rechtsboven op de 3 streepjes te klikken. Hier heb je de mogelijkheid de synchronisatie voor bepaalde kantoren uit te sluiten en/of om specifieke dossier statussen uit te sluiten.

nhb

Handmatig synchroniseren

Wanneer je niet wilt wachten op de nachtelijke synchronisatie, kun je de informatie van Hypotheekbond handmatig binnenhalen. Deze functionaliteit is in het klantdossier aanwezig, onder de tab ‘Export -Hypotheekbond’.

Wanneer er op de tab geklikt wordt, gaat het systeem de gegevens direct (opnieuw) synchroniseren naar Hypotheekbond. In de Hypotheekbond applicatie kunnen dan eventuele vergelijkingen of berekeningen uitgevoerd worden. Deze staan los van Elements en worden niet terug gesynchroniseerd.

Wat wordt er gesynchroniseerd?

Elements stuurt diverse dossierinformatie naar PortefeuilleSignalen. Dit zijn onder andere de volgende gegevens.

• Persoonsgegevens
    Naam, Adresgegevens, roker, burgerlijke staat, geboortedatum, bruto jaarinkomen, sofinummer
  • Hypotheekgegevens
    Marktwaarde, taxatiedatum, WOZ waarde, type woning, bank, product, hoofdsom, leningdelen, looptijd, risicoklasse, NHG, einddatum, rentepercentage, einddatum rentevastperiode, kapitaalverzekering (indien gekoppeld aan hypotheek). Hypotheken met hetzelfde onderpand (bijvoorbeeld een hypotheek en een verhoging) worden gedeeld met PortefeuilleSignalen.  Hypotheken met verschillende onderpandadressen worden niet beiden gesynchroniseerd. Enkel de meest recente hypotheek wordt gesynchroniseerd.
  • Verzekeringsgegevens
    Verzekeraar, rookgedrag, geboortedatum, type verzekering, polisnummer, begin en einddatum, verzekeringnemer, doelkapitaal, premie, huidig saldo.

Let op: indien je na het synchroniseren in Elements een product archiveert dan moet je dit product nog wel zelf verwijderen in de Hypotheekbond. Anders blijft het product bekend bij de Hypotheekbond.

Ook wordt er informatie over de levensverzekering gesynchroniseerd, namelijk de volgende gegevens:

Offertenummers en hypotheeknummers

Ook worden de offertenummers en hypotheeknummers uit Elements naar PortefeuilleSignalen gestuurd. Dit is handig voor de adviseur, omdat die hierdoor niet meer hoeft te schakelen naar Elements om deze informatie op te zoeken. Hiermee kan PortefeuilleSignalen in de toekomst ook brondata van de consument opvragen als hij/zij deze heeft aangeleverd.

Pensioeninkomen en dienstverband

Het pensioeninkomen wordt los meegestuurd naar PortefeuilleSignalen. Hierdoor kan PortfeuilleSignalen de informatie en mogelijkheden voor een verantwoorde hypotheek, hypotheek oversluiten en topafslag beter berekenen.

Als een klant maar één inkomen heeft in Elements, wordt het bijbehorende dienstverband (inclusief type) nu ook meegestuurd naar PortefeuilleSignalen. Hierdoor heb je in beide systemen een duidelijker beeld van de klant. Daarnaast worden de berekeningen voor de verantwoorde hypotheek accurater. Wanneer er twee vormen van inkomens zijn, wordt het dienstverband niet meegestuurd.

Accurate hoofdsom en restschuld van hypotheek

De hoofdsom en restschuld van een hypotheek wordt nu accurater naar PortefeuilleSignalen verstuurd. Voorheen werd de hoofdsom steeds aangepast wanneer er afgelost werd. Deze werd dan gesynchroniseerd. Nu hebben we in Elements een extra veld toegevoegd aan de koppeling. Hierdoor is de oorspronkelijke hoofdsom en de huidige restschuld inzichtelijk.

De huidige stand van een hypotheek komt binnen via een IX bericht van de maatschappij of wordt ingelezen door middel van een maatschappijbestand. Als de ‘nieuwe’ hypotheekdata van de maatschappij in Elements staat, wordt deze naar PortefeuilleSignalen verstuurd. Als deze niet geüpdatet is, wordt de oorspronkelijke hypotheeksom meegestuurd. PortefeuilleSignalen berekent dan zelf de huidige hypotheeksom.

Taxatiedatum

De taxatiedatum i.c.m. de nieuwe executiewaarde wordt naar PortefeuilleSignalen verstuurd. Deze informatie wordt door de maatschappij via HDN (AX/IX) en maatschappijbestanden naar de Elements omgeving van het intermediair gestuurd. Hierdoor is de informatie in PortefeuilleSignalen accurater en worden er betere berekeningen gemaakt omtrent verantwoorde hypotheek, oversluiten, renteverlening, topafslag, loan-to-value en loan-to-income.

Dossier zonder hypotheek en levensverzekering

Een klantdossier zonder een product, kan nu ook gesynchroniseerd worden. Deze functionaliteit is optioneel. Standaard staat deze optie uit, maar deze optie kan aangevraagd worden bij onze supportafdeling.

De naam- en adresgegevens van het dossier worden dan naar PortefeuilleSignalen gestuurd. Door deze synchronisatie heb je in beide softwareprogramma’s een vollediger overzicht van jouw klanten. PortefeuilleSignalen controleert daarnaast of continu of een woning te koop staat op Funda. Zodra het adres te koop staat, noemen we dit een ‘verhuissignaal’. In Elements ziet de gebruiker dan dat zijn klant zijn huis te koop heeft staan.

Extra informatie vanuit de Hypotheekbond koppeling

Woningwaarde

In het klantdossier wordt de woningwaarde, indien aanwezig, van de panden getoond. Deze zie je terug in de dossiersamenvatting en bij de panden in het tabblad partijen en objecten. Wanneer het correspondentieadres een postbus of antwoordnummer is, óf er kan voor een regulier adres geen waarde opgehaald worden, is er geen melding  zichtbaar.
Aanvullend heb je de mogelijkheid om een woningwaarderapport te downloaden. Speciaal voor Elements gebruikers worden deze rapporten tegen een gereduceerd tarief aangeboden, namelijk € 3,95 per rapport in plaats van het gebruikelijke € 4,95.
De Nationale Hypotheekbond verstuurt vervolgens het rapport per e-mail toe.

Let op! Deze gegevens worden gevuld door Hypotheekbond. Indien er afwijkingen zijn in de resultaten kun je met hun contact opnemen.

Tabblad maximale hypotheek

In het klantdossier staat een tabblad waarin je een maximale hypotheekberekening kunt maken. Hierbij worden de gegevens van de klant gevuld met de bekende gegevens die in het dossier ingevoerd zijn.
Deze hypotheekberekening vind je in het klantdossier onder een nieuw tabblad ‘Berekeningen’. Ook is het hier mogelijk om naar het duurzaamheidsprofiel van de woning te gaan.

Voor de actuele woningwaarde klik je op het ‘verversen-icoontje’ om de informatie direct op te halen.

Let op! Deze gegevens worden gevuld door Hypotheekbond. Indien er afwijkingen zijn in de resultaten kun je met hun contact opnemen.

Tegels op het dashboard

De tegels tonen de actuele hypotheekrentes.

1. Top 10 hypotheekrentes NHG 20 jaar
  2. Top 10 hypotheekrentes 20 jaar

Let op! Deze gegevens worden gevuld door Hypotheekbond. Indien er afwijkingen zijn in de resultaten kun je met Hypotheekbond contact opnemen.

Wil je gebruik maken van deze koppeling? Stuur dan een e-mail naar support@fasterforward.nl

Laatste update: 1 augustus 2022