1. Kennisbank
 2. Koppelingen
 3. Hypotheekbond
 4. PortefeuilleSignalen gebruiken

PortefeuilleSignalen gebruiken

De PortefeuilleSignalen software van De Nationale Hypotheekbond signaleert kansen in je portefeuille. Deze signalen ontvang je in Elements, wanneer deze software is gekoppeld aan Elements. Elements synchroniseert met deze koppeling automatisch iedere nacht de dossiers naar Hypotheekbond en haalt vervolgens de signalen binnen die Hypotheekbond afgeeft.

Let op: Elements haalt alleen de signalen binnen die Hypotheekbond afgeeft. Het is niet dat dossiers die in Hypotheekbond worden aangemaakt gesynchroniseerd worden naar Elements.

De Nationale Hypotheekbond levert daarnaast actuele rentestanden en geeft inzicht in de maximale hypotheek, woningwaarde en verduurzaming.

Kansen en bedreigen bekijken

Een overzicht van deze signalen vind je onder ‘Producten – Hypotheekbond’:

hypotheekbond

Het overzicht van hypotheken in je portefeuille die kunnen worden overgesloten, ziet er dan bijvoorbeeld zo uit:

Signalen eenvoudig communiceren naar klanten

In 4 stappen kun jij je klanten moeiteloos en precies op het juiste moment informeren over deze kansen en bedreigingen. Lees hier meer daarover.

Dit is mogelijk voor de volgende signalen:

 • Besparing ORV mogelijk
 • Oversluiten (met goedkopere maandlast)
 • Duurzaam oversluiten (met goedkopere maandlast)
 • Betaalbaarheid wonen bij naderen pensioenleeftijd
 • Rentevastperiode loopt af

Dossiers uitsluiten

Het is mogelijk om dossiers met een bepaalde status uit te sluiten, dit kun je zelf instellen door rechtsboven op de 3 streepjes te klikken. Hier heb je de mogelijkheid de synchronisatie voor bepaalde kantoren uit te sluiten en/of om specifieke dossier statussen uit te sluiten.

nhb

Handmatig synchroniseren

Wanneer je niet wilt wachten op de nachtelijke synchronisatie, kun je de informatie van Hypotheekbond handmatig binnenhalen. Deze functionaliteit is in het klantdossier aanwezig, onder de tab ‘Export -Hypotheekbond’.

Wanneer er op de tab geklikt wordt, gaat het systeem de gegevens direct (opnieuw) synchroniseren naar PortefeuilleSignalen. In PortefeuilleSignalen kunnen dan eventuele vergelijkingen of berekeningen uitgevoerd worden. Deze staan los van Elements en worden niet terug gesynchroniseerd.

Wat wordt er gesynchroniseerd?

Elements stuurt diverse dossierinformatie naar PortefeuilleSignalen. Dit zijn onder andere de volgende gegevens.

 • Persoonsgegevens
  Naam, Adresgegevens, geslacht, roker, burgerlijke staat, geboortedatum, telefoonnummers, e-mailadres, burgerservicenummer, bruto jaarinkomen, type dienstverband, pensioeninkomen
 • Pand
  Taxatiewaarde, executiewaarde, taxatiedatum, WOZ waarde, WOZ peildatum, type woning
 • Hypotheken
  Offertenummer/hypotheeknummer, bank, product(status), hoofdsom, oorspronkelijke hoofdsom, inschrijving, restschuld, leningdelen, looptijd, risicoklasse, NHG, einddatum, rentepercentage, rentekorting, einddatum rentevastperiode, passeerdatum, kapitaalverzekering (indien gekoppeld aan hypotheek).
  Let op: Hypotheken met hetzelfde onderpand en met de systeemstatus lopend (bijvoorbeeld een hypotheek en een verhoging) worden gedeeld met PortefeuilleSignalen. 
  Let op: Hypotheken met verschillende onderpandadressen worden niet beide gesynchroniseerd. Enkel de meest recente hypotheek met systeemstatus lopend wordt gesynchroniseerd.
 • Verzekeringen
  Verzekeraar, verzekerde, type verzekering, polisnummer, begin en einddatum, doelkapitaal, premie, premieperiode, premieopslag, huidig saldo/afkoopwaarde, looptijd premie, eerste storting, verwacht kapitaal
 • Rekeningen
  Type, maatschappij, IBAN rekeningnummer, box, ingangsdatum, einddatum, mutatiebedrag/inleg, mutatiebedrag looptijd, eerste storting, doelkapitaal, risicoprofiel, mutatie bedrag percentage

Let op: indien je na het synchroniseren in Elements een product archiveert dan moet je dit product nog wel zelf verwijderen in PortefeuilleSignalen. Anders blijft het product bekend bij de PortefeuilleSignalen. 

Pensioeninkomen en dienstverband

Het pensioeninkomen wordt gedeeld, zodat PortfeuilleSignalen de informatie en mogelijkheden voor een verantwoorde hypotheek, hypotheek oversluiten en topafslag beter kan berekenen.

Als een klant maar één inkomen heeft in Elements, wordt het bijbehorende dienstverband (inclusief type) nu ook meegestuurd naar PortefeuilleSignalen. Hierdoor heb je in beide systemen een duidelijk beeld van de klant. Wanneer er twee vormen van inkomens zijn, wordt het dienstverband niet meegestuurd.

Hoofdsom en restschuld van hypotheek

De huidige stand van een hypotheek komt binnen via een IX bericht van de maatschappij of wordt ingelezen door middel van een maatschappijbestand. Op dit moment werkt alleen de maatschappij Aegon en Florius nog met deze functionaliteit. Als de ‘nieuwe’ hypotheekdata van de maatschappij in Elements staat, wordt deze naar PortefeuilleSignalen verstuurd. Als deze niet geüpdatet is, wordt de oorspronkelijke hypotheeksom meegestuurd. PortefeuilleSignalen berekent dan zelf de huidige hypotheeksom.

Taxatiedatum

De taxatiedatum i.c.m. de nieuwe executiewaarde wordt naar PortefeuilleSignalen verstuurd. Deze informatie wordt door de maatschappij via HDN (AX/IX) en maatschappijbestanden naar de Elements omgeving van het intermediair gestuurd. Hierdoor is de informatie in PortefeuilleSignalen accurater en worden er betere berekeningen gemaakt omtrent verantwoorde hypotheek, oversluiten, renteverlenging, topafslag, loan-to-value en loan-to-income.

Dossier zonder hypotheek en levensverzekering

Een klantdossier zonder een product, kan nu ook gesynchroniseerd worden. Deze functionaliteit is optioneel. Standaard staat deze optie uit, maar deze optie kan aangevraagd worden bij onze supportafdeling.

De naam- en adresgegevens van het dossier worden dan naar PortefeuilleSignalen gestuurd. Door deze synchronisatie heb je in beide softwareprogramma’s een vollediger overzicht van jouw klanten. PortefeuilleSignalen controleert daarnaast of continu of een woning te koop staat op Funda. Zodra het adres te koop staat, noemen we dit een ‘verhuissignaal’. In Elements ziet de gebruiker dan dat zijn klant zijn huis te koop heeft staan.

Wil je gebruik maken van deze koppeling? Stuur dan een e-mail naar support@fasterforward.nl

Laatste update: 18 juni 2024

Was deze informatie nuttig?

top