1. Kennisbank
  2. Facturatie
  3. Facturatie
  4. Productgroep aanmaken voor de administratie

Productgroep aanmaken voor de administratie

Als je facturen wilt aanmaken voor producten en diensten, dan moet je hiervoor een productgroep aanmaken. Als je deze productgroep hebt ingericht, richt je daarna het product in voor facturatie.

Productgroep aanmaken

Dit doe je in de module ‘Financieel – Stamgegevens – Productgroepbeheer’.

Afhankelijk van of je één administratie of meerdere administraties gebruikt in jouw Elements omgeving, zijn er andere instellingen voor productgroepen.

Eén administratie

Klik op + om een groep aan te maken. Geef hier aan:

• Om wat voor producttype het gaat (advies, dienst, contract etc.)
  • Welke code de productgroep krijgt (ter herkenning; dient uniek te zijn en kan je zelf bepalen)
  • Welke naam de productgroep krijgt
  • Grootboekrekening waar de omzet van deze groep geboekt moeten worden
  • Grootboekrekening waar de kosten van deze groep geboekt moeten worden
  • Grootboekrekening waar de voorraadmutaties van deze groep geboekt moeten worden

Sla deze pagina op en de productgroep is aangemaakt. Via producten – Productbeheer is de groep te selecteren in het product bij het tabblad inkoop/verkoop.

Meerdere administraties

Wanneer er meer administraties in één omgeving zijn en er wordt gebruik gemaakt van dezelfde producten, dan moeten deze per administratie ingericht worden. Dit doe je als volgt:

• Het product wordt 1 keer aangemaakt in de hoofdadministratie of op de template.
  • Maak in Financieel – Stamgegevens – Productgroepbeheer een groep aan voor de template administratie.
  • Per administratie (selectie rechtsboven) moeten de gegevens van de productgroep aangevuld worden. Zoals hierboven uitgelegd.

Vervolgens ga je naar Producten – Productbeheer – Product aanmaken in de template.

Per administratie (selectie rechtsboven) zoek je nu het product op. Via Producten – Productbeheer – zoek op product en klik hierop. Ga vervolgens naar het tabblad inkoop/verkoop. De productgroep staat gevuld, alleen de BTW en Betalingsfrequentie moeten nog aangevuld.

Controleer of onder de administratie (onderhoud administraties) bij het tabblad Rechten producten, de juiste gebruikersgroepen naar de rechter kolom gezet zijn.

Laatste update: 4 oktober 2022