1. Kennisbank
  2. Verzekeringen
  3. Prolongeren
  4. Prolongaties instellen – Marges

Prolongaties instellen – Marges

Door een percentuele of absolute marge in te stellen, beperk je het aantal meldingen wanneer je prolongaties ontvangt met een kleine afwijking van de provisie. Daarnaast zie je duidelijk wanneer er een groot verschil is tussen de provisie die je ontvangt en de provisie die je hebt afgesproken met de verzekeraar.

Voorbeeld
Je stelt je provisie marge in op 10%. Als je de eerste maand € 10 provisie krijgt en de tweede maand € 12, dan verschijnt er in de tweede maand een rode rekenmachine in de ADN batch (prolongatie import). Het verschil in provisie valt namelijk buiten de marge.

In dit artikel leggen we uit hoe je deze marges instelt.

Prolongaties per administratie instellen

Prolongaties stel je in per administratie. Je vindt de instellingen terug onder Financieel > Prolongaties > Prolongatie import > Instellingen.

Wanneer je in het overzicht de gewenste administratie selecteert, kom je op de volgende pagina terecht.

Prolongatie_marges

Marges instellen

Daaronder zie je de titel “Provisie marge per organisatie” en “Premie marge per organisatie”. Deze instelling zorgt ervoor dat het systeem een marge tussen de maatschappij provisie/premie en provisie/premie binnen Elements in acht neemt. Vaak komt het namelijk voor dat de provisie/premie die in Elements geregistreerd of berekend is, verschilt van de maatschappij provisie/premie. Het systeem zal dan ook nooit een match op bedrag kunnen vinden. Dit los je op door hier een marge in te stellen.

Voorbeeld

Als je provisies altijd wilt laten matchen, kan je je marges bijvoorbeeld instellen op 10000%. Dit betekent in de praktijk dat als je in Elements 1 euro als provisiebedrag hebt staan, het aangeleverde provisie bedrag tussen de -100 en de 100 euro moet liggen om te accepteren. In dit geval ben je dus volledig ”maatschappij volgend”.

In een ander geval kan je de marge op bijvoorbeeld 5% zetten. Heb je een provisiebedrag in Elements staan van 3,04 euro dan mag het aangeleverde bedrag tussen de 2,86 en 3,19 euro liggen om het aangeleverde bedrag te accepteren.

Instellen

Klik op het groene plus icoon en vul de gewenste bedragen in. Sla op als je klaar bent.

Controles voor match met provisie bedrag

Om een provisie post van de maatschappij te matchen met een provisie bedrag binnen Elements kijkt het systeem naar de volgende punten:

• Maatschappij van de provisie (POR code)
  • Offertenummer (van het leningdeel)
  • Datum (maand en jaar van de provisie)
  • Marges die ingesteld zijn voor de organisatie
  • Artikeltype (Schadeverzekering, Levensverzekering, Hypotheek) Let op! Dit betekend dus dat als een polis is opgevoerd in Elements als bijv. een inkomensverzekering en de maatschappij levert de prolongatie aan als schadeverzekering (ander type dan inkomen), dan kan er geen match plaatsvinden!

Alleen als de provisie aan alle bovengenoemde punten voldoet is er sprake van een match. Als u de marges en grootboekrekeningen heeft ingesteld, kunt u deze opslaan en bent u klaar met de instellingen van de prolongatie import.

Laatste update: 5 augustus 2022