1. Kennisbank
  2. Verzekeringen
  3. Prolongeren
  4. Handmatig een ADN prolongatiebericht inlezen

Handmatig een ADN prolongatiebericht inlezen

Indien de maatschappij een Excel beschikbaar stelt, is het mogelijk om ADN berichten handmatig in te lezen.

Om dit te kunnen doen moet er eerst per maatschappij een template aangemaakt worden. In de template staan feitelijk de kolomtitels uit het CSV bestand. Het bestand is bijvoorbeeld als volgt opgebouwd:

• Artikeltype;Polisnummer;Bedrag;Mutatiedatum
    4;1234578;3,45;1-7-2019
  • De artikeltypes voor de eerste kolom zijn als volgt:
    • Hypotheken = 1
    • Leven = 2
    • Inkomen = 5
    • Schade = 4
    • Uitvaart = 21

Om een template aan te maken neem je de volgende stappen:

1. Ga naar templatebeheer via financieel – prolongatie import – import – templatebeheer.
  2. Klik hier op het +icoon
  3. Selecteer bij ‘selecteer bestand’ het CSV bestand van de maatschappij
  4. Bij scheidingsteken vul je ; in
  5. Klik op CSV laden
  6. Geef de template een naam (bv Aegon schade).
  7. Selecteer de juiste maatschappij. Bij artikeltype, polisnummer, bedrag en mutatiedatum worden de overeenkomstige velden uit de sheet geselecteerd
  8. Vink de checkbox achter het polisnummer aan

Dan sla je het template op. Vervolgens kan je onder het tabblad ‘CSV laden’ het ingevulde CSV bestand uploaden na het selecteren van de juiste template. De sheet uit de bijlage kan gevuld worden met de juiste waardes die je ontvangt van de maatschappij.

Na opslaan zal Elements de records in de boekhouding op dezelfde manier verwerken als dat de records binnen zouden zijn gekomen via ABZ. Er worden geen velden in de kaart aangepast of ingevuld.

Let op: per maatschappij hoeft maar eenmalig een template aangemaakt te worden, mits het CSV bestand qua kolommen veranderd. Anders kan je de aangemaakte template blijven gebruiken. Gooi een template nooit weg dat heeft gevolgen voor eerdere batch verwerkingen!

Laatste update: 28 september 2022