1. Kennisbank
  2. Verzekeringen
  3. Prolongeren
  4. Prolongatie instellen – POR codes

Prolongatie instellen – POR codes

Om prolongaties van de verzekeraar via ADN te verwerken, moet je POR codes onder de juiste organisatie in Elements instellen. Alleen zo kan je prolongatieberichten verwerken.

Achtergrond

POR codes werden vroeger beheerd door het Permanent Orgaan van Overleg (POR). De codes worden tegenwoordig in heel de branche gebruikt om bijna unieke 700 verzekeraars/volmachten te identificeren. Een POR code is verbonden met de vergunning en tenaamstelling van de verzekeraar/volmacht. De code wordt gebruikt in combinatie met polisnummers, om polissen op brancheniveau uniek te kunnen identificeren. Bekijk alle POR codes per maatschappij op www.sivi.org.

Hoofd POR code instellen

Het inregelen van de hoofd POR codes per maatschappij is benodigd om de maatschappij van de prolongatie berichten te herkennen. Om een POR code in te regelen onder een organisatie ga je naar Beheer – Organisatie & Personen – Organisaties en zoek vervolgens de organisatie op waar je een POR code wilt inregelen.

Klik vervolgens op de naam van de organisatie en ga naar het tabblad “Instellingen”.

Maak vervolgens een POR code aan onder ‘Algemeen’ door op het toevoegicoontje links te klikken.

Selecteer het type POR code en geef vervolgens de juiste code op, zoals die op de SIVI website vermeld staat. Als je de velden hebt opgegeven, kan je de code opslaan. De organisatie heeft nu een POR code gekoppeld gekregen. Mocht de organisatie meerdere POR codes bevatten dan kan je deze op dezelfde manier opvoeren.

Sub POR code instellen

Voorheen was het mogelijk dat een POR code onder meerdere organisaties werd gehangen, zodat Elements ging zoeken naar polissen van meerdere maatschappijen. De vergoedingen/provisiematch liep hierdoor echter mis, omdat vergoedingen van meerdere maatschappijen op 1 dagboek werden weg geboekt. Om dit op te vangen, is de mogelijkheid bij gemaakt om sub POR codes op te voeren.
Bij degene die het RC overzicht stuurt, wordt de hoofd POR code opgevoerd, bijvoorbeeld bij ASR Verzekeringen A059. Onder de werkmaatschappij zal een Sub POR code aangemaakt worden, bijvoorbeeld Budgio, met dezelfde waarde A059.

Elements zoekt vervolgens bij de polismatch in de ADN module naar polissen van beide maatschappijen.

Laatste update: 5 augustus 2022