1. Kennisbank
  2. Hypotheken
  3. Hypotheek aanvragen
  4. Stukken naar de maatschappij versturen
  1. Kennisbank
  2. Dossier
  3. Stukkenlijst
  4. Stukken naar de maatschappij versturen

Stukken naar de maatschappij versturen

Tijdens een hypotheekaanvraag wil je documenten van de consument versturen naar de geldverstrekker. Deze stukken verzend je vanuit het klantdossier direct via HDN naar de geldverstrekker. Hier lees je meer over hoe een stukkenlijst wordt aangemaakt.

Stukken verzenden

Voorwaarden

Het is pas mogelijk om de stukken via HDN te verzenden, wanneer de stukken intern beoordeeld zijn. Daarnaast is het alleen mogelijk om stukken via HDN te versturen indien deze via HDN opgevraagd zijn door de maatschappij. Dit gebeurd middels een DA bericht. HDN berichten van de maatschappij vind je terug onder het product in het tabblad ‘HDN’. Indien de stukken niet via een DA een bericht zijn aangevraagd of zij hebben niet de juiste status (aan te leveren) zal bij de verzendmethode het niet mogelijk zijn om HDN aan te vinken.

Het verzenden van stukken via kan HDN kan tot een maximum van 100 MB, maar door de XML codering wordt geadviseerd dit tot maximaal 60 MB te doen.

Stukken verzenden

Om de stukken te verzenden ga je in het klantdossier naar het tabblad Stukkenlijst. Hier vind je alle stukken. Door middel van het filter kan je stukken gekoppeld aan een bepaald product naar voren halen. De stukken die je wilt verzenden vink je aan en vervolgens klik je op de knop ‘Verzend stukken naar maatschappij/serviceprovider’ te drukken.

Je komt dan in een volgend scherm. Let er op dat je bij het veld ‘Contract’ het juiste contract is geselecteerd.

Selecteer vervolgens de verzendwijze en klik rechts op de groene knop ‘Verzenden’ om de stukken te versturen.

Knop verzenden niet zichtbaar

Geldverstrekkers vragen documenten op met HDN. Het kan voorkomen dat het niet langer nodig is om een stuk aan te leveren. De geldverstrekker stuurt dan een nieuw DA bericht met daarin de juiste status, bijvoorbeeld vervallen. Om te voorkomen dat het stuk toch wordt verstuurd, is het pas mogelijk om stukken te verzenden (DX bericht) als alle DA berichten voor het betreffende dossier verwerkt zijn. Staan er nog DA berichten in de HDN inbox in de wachtrij dan zal de knop om de stukken te verzenden verborgen zijn.

Stuk opnieuw verzenden

Het is niet mogelijk een stuk meerdere keren via HDN aan te leveren zonder dat deze eerst via HDN door de maatschappij is afgewezen. Dit doet de maatschappij door nogmaals een DA bericht via HDN aan te leveren waarin het stuk afgewezen is en met de status ‘aan te leveren’ opnieuw aangeleverd kan worden.

Laatste update: 10 januari 2024

Was deze informatie nuttig?

top